Verslag sportdebat

De deelnemers van het debat waren Aimé Antheunissen, trainer van Germinal Beerschot en oud-trainer van de Rode Duivels, François Colin, sportredacteur bij de Standaard, Frank Raes en Kris Meertens, sportreporters en –commentators bij de VRT en tenslotte Peter Van Den Bent, sportredacteur bij Radio 1.

Het debat begon over de kwaliteiten die een sportjournalist bezit, namelijk gedrevenheid, passie voor de sport en veel emotie. Wel kwamen de heren tot de conclusie dat men niet te emotioneel wordt, de journalisten moeten rationeel blijven en voldoende afstand nemen, het blijft ‘maar’ sport.

Verder hadden de 5 mannen met ervaring het over de veranderingen in de sport en in de sportjournalistiek. Een eerste feit is de commercialisering van de sport, de sponsering is toegenomen en de sporters worden nu ook meer en meer BV. De journalisten moeten meer inspelen op het ‘randgegeven’. Zo vinden we tegenwoordig meer te lezen over de vrouw van een voetbalspeler dan over zijn speelstijl. De journalisten vinden het goed dat in het nieuwe nationale elftal er een beloftevolle groep jonge spelers zitten, maar ze vrezen dat ook dit weer voor meer aandacht op het randgegeven zal zorgen.

Dit maakt dat de reportages veel minder kritisch zijn en er meer ruimte wordt gemaakt voor entertainment. Een voorbeeld hiervan is het feit dat men in voetbalprogramma’s vaak BV’s zoals de cynische schrijver Herman Brusselmans als gast uitnodigt, terwijl deze helemaal geen sportjournalist is! Wel moeten de journalisten toegeven dat Brusselmans weldegelijk wat afweet van voetbal.

Ook werd er gesproken over de band tussen de voetbalmanagers en de journalisten. De journalisten worden vaak ‘gebruikt’ door de journalisten, in deze tijd van transfers en spelers kopen gebruiken de teammanagers de journalisten graag om geruchten te verspreiden en hun ploeg meer in de aandacht te brengen.

Als afsluiter toch een bedenking, wordt het niet tijd dat Plantijn wat meer microfonen aankoopt? (Op het podium gebruikte men 1 microfoon per 2 sprekers en dat werkte eigenlijk niet zo goed.)

Advertenties

~ door rubenvdh op januari 10, 2009.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: