Man bijt hond bijt de Joodse gemeenschap

We konden er moeilijk om heen gisteren, de Joodse gemeenschap was ‘geschokt & verontwaardigd’ met het satirefilmpje van het ‘gesproken dagblad’ in het programma ‘Man bijt hond’. Dit is één van de klachten in een lange reeks, andere waren de plat préferé van Hitler door Jeroen Meus en de groffe moppen van Philippe Geubels, en de uitspraken van Bert Anciaux. Alles draait om dit filmpje.

Het meest aanstootgevend waren blijkbaar de beelden van Rolex en Rolls-Royce. Dit zou inspelen op de stereotype van de rijke, egoïstische Jood. Eerst en vooral vind ik de reactie op Meus, Geubels en Anciaux nog wel aanvaardbaar, maar deze keer is het wat overdreven, een beetje zelfspot moet kunnen, ook voor de Joodse gemeenschap.

Bovendien vind ik het spijtig dat de Joodse Gemeenschap steeds wordt vertegenwoordigd door de redactie van Joods Actueel en Joods Open-VLD’er, Claude Marinower. Bij zulke onderwerpen zou het eigenlijk de taak moeten zijn voor de VRT- of VTM-nieuwsredactie om de mening van de ‘Jood in de straat’ op te meten (net zoals bij een politieke beslissing, dan wordt ook de mening van de ‘man in de straat gevraagd’). Ik vraag me af of de gewone Joodse medemens écht beledigt is met dit filmpje, dat betwijfel ik.

Om af te sluiten geloof ik dat het goed is dat men moet kunnen lachen met Katholieken, Protestanten, Moslims, Joden, Liberalen, Socialisten, Extreem-Linksen, Extreem-Rechtsen, dikke mensen, dunne mensen, oude mensen, jonge mensen, enzovoort. En uiteraard moet dit alles met een korrel zout genomen worden. Bovendien mag men ook niet vergeten dat zulke zaken satire zijn en het dus als doel heeft het publiek te entertainen, niet om mensen tot haat aan te zetten

Advertenties

~ door rubenvdh op februari 3, 2009.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: