Mijn Top 13 Stripschurken

In m’n lijst van superhelden zei ik bij nummer 2 dat de tegenstanders heel vaak even of zelfs interessanter is dan de held zelf. Met dit gezegd lijkt me het ook interessanter om een lijst van de beste vijanden te maken, bij deze. Ik zeg er al meteen bij dat verschillende van deze schurken ken van film en tv, niet de strips. Wordt dus niet kwaad mocht iets niet helemaal overeenkomen met de stripverhalen. (Nog even voor de duidelijkheid, Darth Vader en Freddy Krueger zijn de coolste slechterikken aller tijde, maar in deze lijst gaat het over striphelden, alle personages moeten dus eerst verschenen zijn in een stripreeks.)

13. Hypno Hustler (Spiderman)

Waarschijnlijk de meest funky vijand van allemaal. Toen ik deze lijst maakte dacht ik “er moet een spider-man-schurk” zijn. Ik heb er enkele overwogen, The Kingpin, The Green Goblin, Venom… allemaal interessant maar net niet goed genoeg om een plaats in deze lijst te krijgen. De Hypno Hustler kwam ik in m’n research toevallig tegen. Een zwarte muzikant met afrokapsel die mensen hypnotiseert met zijn gitaarriffs, écht schrikwekkend is het net niet, maar het moeten niet altijd dolken en pistolen zijn. Hypno Hustler is bovendien het voorbeeld dat strips altijd met hun tijd mee kunnen gaan!

12. Ricardo (Nero)
Oké, hij is een stereotiep, maar dat willen we zien in stripverhalen. Ricardo is een brede italiaan met een kromme neus, met haar op z’n handen en met een veel te groot pistool, een echte maffiosi dus. Marc Sleen refereert vaak naar de realiteit, in dit geval is het grappig om te zien dat Ricardo de Waalse politieker José Happart kent én dat hij banden heeft met de bende van de miljardair (een vrouwenhandelnetwerk in Nederland en België).

11. De Daltons (Lucky Luke)
Weer een voorbeeld van stereotypische vijanden, de puntige gezichten, de gevangenisplunjes… Maar net dankzij deze clichés zijn Joe, Jack, William en Averell Dalton echte klassiekers onder de stripschurken. Het was slim om voor Lucky Luke een viervoudige vijand te creëren, op die manier zijn verschillende aspecten én grappige dialogen te creëren. Alleen vind ik het spijtig dat Joe en Averell (de kleinste en de grootste van de vier) alle aandacht krijgen. Jack en William horen meestal tot de achtergrond en hebben voornamelijk als functie Joe te kalmeren, uit deze personages kon volgens mij meer gehaald worden!

10. Krimson (Suske & Wiske)
Publieke Vijand nummer 1, Krimson, is volgens mij het voorbeeld van een onethische en oneerlijke zakenman. Hij heeft zelfs ‘crime’ in z’n naam, daarnaast lijkt hij een echte kapitalist, altijd proper gekleed, altijd gevolgd door een butler en blijkbaar altijd voldoende kapitaal om een arsenaal uit te bouwen. Krimson heeft veel weg van een James Bond-vijand, dan is het leuk om te weten dat Krimson eerst verscheen in 1962 (Het Rijmende Paard) en in 1962 ook de eerste Bond-film uitkwam (Dr. No).

9. Roberto Rastapopoulos (Kuifje, Tintin)
Deze besnorde griek is Miljardair, filmregisseur en –producent, maar vindt het toch nog nodig om opium te verhandelen. Net als nr. 7 is Rastapopulous ‘misschien’ niet vies van plastische chirurgie. In ‘Kuifje en de Alfa-kust’ (Tintin et l’Alph-Art), het onafgewerkte laatste album zouden Kuifje en Kap. Haddock zoeken achter de schurk ‘Akkas’, deze zou blijkbaar Rastapopoulos zijn na wat plastische chirurgie. Maar wat vind ik nu zo interessant aan deze vijand? Niet veel, buiten de manier waarop hij in de tekenfilms met een Grieks-Engels accent in het Nederlands “Kojfje” zegt, pure nostalgie!

8. Shredder (Teenage Mutant Ninja Turtles)
The Teenage Mutant Ninja Turtles zijn in Europa voornamelijk bekend vanwege de tekenfilmreeks en de films, maar oorspronkelijk waren het striphelden. Hun aartsvijand, Shredder, is wel bijzonder, hoe vaak kom je een boosaardige Ninja tegen. Heel zijn voorkomen is bedreigend, zijn metalen helm en harnas, de messen op z’n armen en zelfs zijn naam… Verscheurder! Heel vaak wordt hij vergeleken met Darth Vader en de gelijkenissen zijn duidelijk, in eerste TMNT-film zegt hij zelfs op een gegeven moment ‘I am your father!’

7. Timotheus/Timothea Triangl (Kiekeboe)
De kwaadaardigheid van meeste vijanden gaat uit van een zwakte, Krimson heeft zenuwinzinkingen bijvoorbeeld, bij timotheus is dat zijn gestalte, hij is een klein persoon, maar is dat alles? Vanaf album 57: ‘Zeg het met bloemen’ is hij van geslacht verandert en heet zij nu Timothea! Zogezegd zou dat zijn om hakken te dragen en groter te zijn, maar geef toe, dat is wat drastisch! Ook hier is James Bond een grote inspiratie. Volgens mij is Timotheo gebaseerd op Hugo Drax, de Bond-vijand in ‘Moonraker’, kijk naar hun plannen, hun wenkbrauwen, hun kledij… Een ander voorbeeld vinden we in het album ‘De Onweerstaanbare Man’ het eiland van Timothea is grotendeels gebaseerd op de Bond-klassieker ‘The Man with the Golden Gun’. Meeste Bond-schurken zijn ook wel goed doordacht, misschien wel een idee voor een volgende lijst?

6. Wiebeling (origineel Zantafio, Robbedoes & Kwabbernoot, Spirou & Fantasio)
Deze vijand van Robbedoes is tevens de neef van Kwabbernoot! Ik ken Wiebeling voornamelijk van het album 7: ‘De dictator en de paddestoel’ (of ‘paddenstoel’, naargelang welke druk je hebt). Daarin is hij één van de weinige stripschurken die de wereld wil overnemen op een traditionele manier. Hij wordt dictator van een Zuid-Amerikaans land en verklaart de oorlog tegen zijn buurlanden. Eén fout in zijn meesterlijk plan: hij neemt Robbedoes en Kwabbernoot aan als generaals in zijn leger! Ik heb gehoord van vijanden die de held niet kunnen uitschakelen, maar een job aanbieden? Dat is wel iets helemaal anders. Op die manier slagen Robbedoes en Kwabbernoot er uiteraard in om het leger van binnenuit te saboteren (op een originele manier bovendien!). Persoonlijk vind ik het de beste strip uit de Robbedoes & Kwabbernoot-reeks.

5. Kevin (Sin City)
In de ‘Sin City’ -film speelt Elijah Wood de rol van de stille moordenaar ‘Kevin’. Heel goed gespeeld, Kevin moet heel kinderlijk overkomen en aangezien Wood klein van gestalte is past dit perfect. Ook de rode trui en de sportschoentjes geven hem een jeugdig uiterlijk. Kevin is geen criminele ‘mastermind’, maar een sadist en gevoelloze moordenaar, dat maakt hem net zo’n eng persoon. Net zoals vrouwen meestal ongevaarlijk overkomen, maar heel dodelijk kunnen zijn, gebruikt ook Kevin deze truc. Hij lijkt jong en onschuldig, maar niets in minder waar.

4. Two-Face (Batman)
Iedereen die ‘The Dark Knight’ gezien heeft kent Harvey Dent die na zijn ongeluk ‘Two-Face’ werd, de tragedie van een voorvechter van Gotham City en bewonderaar van Batman die plots kiest voor het misdaadpad. De psychologie van Two-Face is bijzonder interessant, hij is dan ook gebaseerd op het verhaal van Dr. Jekyll and Mr Hyde, een verhaal dat dan weer gebaseerd is op schizofrenie. Het is leuk om hem te vergelijken met Batman, door het verlies van zijn ouders is hij Batman geworden, Harvey Dent is door het verlies van z’n geliefde een vijand geworden, heb je een duidelijker bewijs nodig dat goed en slecht op een dunne lijn ligt? Goed en slecht tellen niet voor Two-Face, voor hem telt het lot. Het feit dat al zijn beslissingen afhangen van de uitkomst van een muntenworp is een heel akelige gedachte!

3. The Octopus (The Spirit)
The Octopus is de aartsvijand van The Spirit, een oude Amerikaanse stripheld, hij is nogal bekend in de VS maar onbekend in Europa. Zelf ken ik hem van de gelijknamige film, geregisseerd door stripauteur Frank Miller. Frank Miller gebruikte voor deze film dezelfde stijl als ‘Sin City’ en ‘300’. De film flopte gigantisch, maar de uitvoering van Samuel L. Jackson als The Octopus is zowel angstwekkend als lachwekkend. The Octopus is één van de weinige stripfiguren die regelmatig van kledij verandert. Soms draagt hij landbouwerskledij, één keer iets Russisch, indien nodig is hij gekleed als wetenschapper, maar wanneer hij zijn plannen voorlegt aan The Spirit, draagt hij ‘gepast’ een Nazi-uniform! Samuel L. Jackson als een SS-er, geef toe dat het een grappig zicht is! Bovendien heeft hij Scarlett Johanssen als handlanger, ik moet toegeven, als ik Scarlett Johansen als handlanger zou krijgen, zou ik ook het criminele pad kiezen!

2. Alphonse “Big Boy” Caprice (Dick Tracy)
Ook Dick Tracy is In Amerika blijkbaar een oude bekende stripheld, ook de filmversie van 1990 is redelijk bekend in de VS, maar helaas hoor je in Europa er heel weinig over. Vreemd, de film heeft nochtans een sterrencast (Warren Beaty, Al Pacino, Dustin Hofman, Madonna, Dick Van Dyke) en hij was genomineerd voor 7 Oscars, waarvan er 3 gewonnen! Ik ken ook enkel de film dus kan ik me in dit bericht voornamelijk enkel daarop baseren. Net als de strips is deze film bijzonder kleurvol. Warren Beaty, een populair acteur in de jaren 60 en 70, regisseerde de film en speelde het titelpersonage. Maar het is Al Pacino die helemaal de show steelt. Al Pacino is bekend geworden door zijn rol als ‘Tony Montana’, een agressieve ‘crimelord’ met een vuile mond in de film ‘Scareface’(1983). Zeven jaar later keert hij in ‘Dick Tracy’ terug als ‘crimelord’ maar op een hele andere manier, misschien wat kindvriendelijker, maar vooral excentrieker. Zo is er een scene waarin hij een balletschool een dans moet aanleren, het klinkt vreemd, maar het is eigenlijk nog vrij grappig en bovendien slaagt Pacino er in om dit op een agressieve manier te brengen. De film won een Oscar voor beste make-up en ik daar kan ik enkel akkoord mee gaan. Dick Tracy heeft een hele reeks vijanden die in de strips en de film er bijzonder vreemd uitzien. Zo is er ‘Littleface’, ‘Flattop’ (zie foto’s hieronder), maar ik ben een grote fan van ‘Mumbles’, gespeeld door Dustin Hoffman, een zenuwachtige schurk die enkel kan mompelen, een fantastische performance!

1. The Joker (Batman)
Uiteraard, niemand minder dan The Joker kan de beste, meest kwaadaardige stripvijand aller tijde zijn! The Joker is een gevaarlijke mix van horror, sadisme en humor, hij zal je vastbinden, vergiftigen, pijnigen, maar dat allemaal met een lach en een mopje. Deze elementen maken The Joker altijd onvoorspelbaar. Heel vaak heeft hij Batman in z’n greep maar vermoord hij hem niet, hij geniet van zijn strijd met Batman, “the chase is better than the catch”. Ze zijn vijanden, maar ze zouden evengoed vrienden kunnen zijn. Neem bijvoorbeeld onderstaande afbeelding, dit zijn de laatste prenten van ‘The Killing Joke’ een Batman-strip van Alan Moore, The Joker heeft net iemand neergeschoten en iemand anders gemarteld, maar op het einde lachen ze samen om een flauwe mop!

Ziezo, dat zijn de beste schurken, oké ik geef toe het is wat veel weeral. Bovendien mijn excuses aan de dames dat ik er geen vrouw heb tussengezet (of dat een compliment is of een belediging zoek je zelf maar uit). Als afsluiter nog even het bewijs dat ook ik bang ben voor The Joker.

Advertenties

~ door rubenvdh op januari 27, 2010.

Eén reactie to “Mijn Top 13 Stripschurken”

  1. Voor de schurken die hier ken ben ik het grotendeels eens (vooral The Shredder was ik aangenaam verrast, zelf had ik die waarschijnlijk vergeten). Zelf zou ik er waarschijnlijk wel Magneto van X-Men erbij gehaald. Misschien niet direct de meest verschrikkelijke held, maar wel mooi uitgewerkd hoe zijn grootste vijand, professor Xavier ook zijn beste vriend is. Ben al benieuwd naar de James Bond villains!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: