Impressie ’t Eilandje

Voor school moet ik met enkele klasgenoten een sfeerreportage maken over ’t Eilandje, de snel heropgroeiende wijk in Antwerpen. Voor zo’n reportage moeten we de sfeer opsnuiven en dat betekent de wijk vaak bezoeken. Om de zoveel tijd zal er een impressieverslag hier verschijnen!

We bezochten ’t Eilandje woensdag 10 februari, de dag van het vierde sneeuwfront, Het was leuk om de wijk in een wit laagje te zien maar helaas was het ook wat zwaarder om er door te lopen.

Al een tijdje hebben we het idee om Tom Waes  te betrekken in ons filmpje, maar we waren niet zeker of z’n woonboot in het Eilandje lag. Maar gelukkig hebben we hem dus toch gevonden!

We gingen verder naar het aanwervingslokaal voor de havenarbeiders, ook wel ’t Kot genoemd. Hier is de crisis pas echt waarneembaar, een zaal vol potentiële dokwerkers en maar enkele werkgevers.

Omdat het liedje ‘London Bridge’ van Fergie in m’n hoofd zat zijn we maar naar de Londenbrug gegaan in de hoop dat het zou verdwijnen (niet gelukt helaas). Om op te warmen zijn we ’t licht der dokken ingestapt, een gezellig klein cafeetje waar we konden genieten van een koffietje en een babbel. Het was leuk om te zien dat zowel de dokwerkers als de werkgevers er een glas kwam drinken. Het ‘arme’ en het ‘rijke volk’.

We hebben even gepraat met een oude dokwerker, hij was slachtoffer geworden van de vernieuwing op het Eilandje. Vroeger woonde veel dokwerkers op het Eilandje zelf, nu zijn de huurprijzen zo gestegen dat vele zijn moeten uitwijken naar andere buurten. Sommige panden staan zelfs leeg omdat de prijzen te hoog zijn.

Onderweg terug naar school, met al voldoende water in mijn schoenen, passeerden we nog een langs het Willemdok, waar blijkbaar piraten staan tegenwoordig. Toch werden we nog prettig verrast door een binnenweg door het Felixdepot. Dit depot is prettig vernieuwd tot een trendy galerij. Heel plezant en heel mooi.

Uiteindelijk is het Eilandje zeker een mooie buurt, maar dat neemt helaas ook wat sociale problemen mee.

(Foto’s volgen later nog.)

Advertenties

~ door rubenvdh op februari 15, 2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: