Nieuwswebsites: welke is de beste?

Als journalist zijn andere nieuwssites meestal je allereerste bron. Graag wil ik met jullie enkele sites delen die je zeker kunt gebruiken voor opzoekingswerk. Laat me beginnen door enkele facetten toe te lichten. Eerst en vooral objectiviteit en om eerlijk te zijn, dat is eigenlijk één van m’n minste zorgen. Als je wat verstand hebt over media en internet dan weet je ook wel naar welke kant de ene of de andere site leunt. Als journalist moet je dat weten en moet je daar rekening met houden. Nu heb ik het wel over websites zoals DeWereldMorgen, op websites zoals nu.nl en deredactie.be zal de subjectiviteit wat harder te vinden zijn. Snelheid is uiteraard ook een belangrijk facet, het is internet, alles moet er snel gaan. Helaas zijn er daardoor ook al veel foute berichten verspreid (vb. een fout dodental in het drama van Dendermonde). Leesbaarheid is ons laatste facet, niemand wil een heel krantendossier lezen op een computerscherm korte maar toch volledige berichten is dus de oplossing!

Goed, dit gezegd zijnde zullen we eens kijken naar enkele interessante sites.

DeWereldMorgen, dat vroeger veel bekender was als indymedia, is één van die iets te subjectieve sites. Toch sinds de vernieuwing komen ze al veel kritischer en objectiever over. Ondanks hun subjectieve start was indymedia wel een belangrijke website, zij brachten als eerste de term in ‘burgerjournalistiek’ in Vlaanderen. Een website die voornamelijk steunt op burgerjournalistiek is helaas niet al te snel, maar gelukkig zijn hun artikels net niet te lang en toch volledig. Soms bieden ze zelfs een vinger op de pols van belangrijke onderwerpen.

Laten we nu eens zien over de oceaan. Voor een Europeaan lijkt The Huffington Post nogal objectief, maar in de VS krijgt hij al snel de stempel progressief en liberaal. Dat is wel te begrijpen als Foxnews zich al ‘Fair & Balanced’ noemt. The Huffington Post krijgt z’n politiek stigma waarschijnlijk vanwege de columns, geschreven door progressieve opiniemakers. Maar deze meningen staan apart, de artikels zijn gelukkig wel vrij neutraal. The Huffington Post brengt meestal grote politieke artikels, snelheid is dus veel minder van belang. Helaas zijn de artikels toch wat te lang. Zeker bij mensen die Engels niet als moedertaal hebben kan dit al zware lectuur worden.

Ziezo, weet wel dat dit maar twee zijn in de duizenden nieuwswebsites op het internet. Als je er op één stuit onthoud dan goed de vermelde facetten en probeer steeds een kritische houding aan te nemen!

Advertenties

~ door rubenvdh op maart 17, 2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: