Videotip: De Shockdoctrine & andere documentaires

Met het zicht op DOCVILLE, het Leuvense filmfestival voor documentaires, geef ik een recensie over hun openingsfilm ‘Shock Doctrine’ en ook enkele aanbevelingen voor andere documentaires.

Shock Doctrine
In haar boek, ‘de Shockdoctrine’ stelt Naomi Klein de donkere kantjes van het kapitalisme tentoon. Vorig jaar was dit boek verplichte lectuur voor mij en mijn klasgenoten. De 800 bladzijden zijn heel langdradig maar gelukkig is het boek op meeste momenten wel geweldig interessant.
Het boek gaat over de theorie van Milton Friedman, die stelt wanneer iemand systematisch geëlektrocuteerd (zie ‘gefolterd’), in een staat van shock komt, waarin hij/zij volledig gebrainwasht kan worden. Deze shocktoestanden kunnen ook plaatsvinden op grote schaal. Zo waren de slachtoffers van Katrina-orkaan volledig in shock en werkten ze niet tegen wanneer bedrijven privéscholen installeerden op de getroffen gebieden.

De film kan de langdradigheid gelukkig verbreken met sterke historische beelden. Winterbottom besliste om net als in het boek verschillende cases en voorbeelden te gebruiken, het heeft geen nut je kijker te overstelpen met cijfermateriaal en statistieken.

Naomi Klein stelt de vuile kantjes van het kapitalisme tentoon!

Het is een typische serieuze documentaire dus moet je niet te veel verwachten qua humor. Ze hoopten waarschijnlijk wat mee te nemen uit de school van Michael Moore door enkele animatiefilmpjes in de aard van ‘Banksy’ in de film te monteren. De fragmenten op zich zijn wel leuk en interessant, maar het zijn er te weinig in de film waardoor hun humor volledig te verwaarlozen is.

Kortom een bijzonder interessante politiek-economische documentaire. Waarschijnlijk zal je verrast de dvd-speler uitzetten en dat is net emotie waar de makers achter azen. Trailer hier.

Bananas!*:
Fruit eten is gezond, maar blijf best weg van ‘The Dole Food Company’. Deze fruitgigant heeft in Zuid-Amerika blijkbaar toch wat doden op hun geweten. Onverantwoord pesticide-gebruik zorgde voor heel wat ophef en het bedrijf staat nu voor één van de grootste rechtzaken in de Amerikaanse geschiedenis. Meer info en trailer hier.

Capitalism: A Love Story
:
’s Werelds bekendste documentairemaker kan niet missen in dit festival uiteraard. Moore heeft in zijn carrière al heel veel (soms terechte) kritiek moeten verduren, mijn kritiek is dat zijn films wel ernstiger qua onderwerp worden, maar ze verliezen heel veel humor. ‘Capitalism’ is een heel sterke film die de economische crisis in mensenleed toont in plaats van cijfers en statistieken, zeker zien dus! Maar ga zeker ook eens zien naar zijn werk in de jaren 90 (de pre-Bush periode), ‘The Big One’ of Moore’s televisiereeks ‘The Awful Truth’ hebben luchtigere onderwerpen maar zijn nog steeds kritisch en bovendien hilarisch. meer info en trailer hier. The Big One-trailer hier.

Videocracy:
Je zou al bijna vergeten dat we ook in Europa stof hebben voor documentaires. Deze film met de goed uitgekozen titel behandelt de wederzijds invloed van televisie op politiek. Het beste voorbeeld hiervan is de Italiaanse Premier Silvio Berlusconi, die zijn macht vooral te danken heeft aan zijn sterke mediamaatschappijen. Deze documentaire komt wel wat laat, de invloed van televisie lijkt me de laatste tijd af te nemen, het internet wordt het nieuwe middel om mensen te beïnvloeden. Toch interessante stof om te bekijken… op je televisie! Meer info en trailer hier.

Ziezo, hopelijk heb je nu wat meer zicht op het documentaire-genre, weet je nog goeie documentaires, laat me maar zeker weten.

Advertenties

~ door rubenvdh op mei 6, 2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: