Sherlock, wear your deerstalker!

Deerstalker: a type of hat that is typically worn in rural areas, often for hunting, especially deer stalking. Because of the hat’s popular association with Sherlock Holmes, it is also a stereotypical hat of a detective.

Gisteren ben ik de nieuwe Sherlock Holmes-film gaan zien, ‘A Game of Shadows’, de opvolger op euh… ‘Sherlock Holmes’. In de regiestoel voor beide filmes zit niemand minder dan Guy Ritchie, een Britse caféhouder en regisseur die zijn pluimen vooral heeft verdiend met zijn eerste twee langspeelfilms ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’ en ‘Snatch’. Twee geweldige gangsterfilms waaraan zijn 6 andere films helaas nooit aan hebben kunnen tippen.

Desalniettemin is ‘Sherlock Holmes: A Game of Shadows’ toch een zeer fijne film, beter dan zijn voorganger die ik bij tijden nogal saai vond (ik viel namelijk in slaap). De actiescènes in de nieuwe film zijn heel mooi uitgewerkt, de dialogen zijn grappig en leuk, de acteurs zijn goed gekozen voor de rollen en het verhaal is ingewikkeld, maar als je voldoende oplet is het echt sterk werk.

Robert Downey Jr. (voor de nerds onder jullie: ‘Iron Man’ dus) mag weer Sherlock Holmes spelen, wat goed bij hem past. Zijn over-the-top enthousiasme past goed bij de knotsgekke detective. Eén iets stoort me bij de man, hij is namelijk Amerikaan, hij waagt zich aan een Brits accent maar het werkt langs geen kanten! Bloody hell, ol’ chap!

Jude Law is perfect in de rol als de ingetogen nuchtere doctor Watson, hij is gelukkig wel Brits.

Maar mijn absolute favoriet is Stephen Fry als Sherlock’s broer Mycroft Holmes, Mycroft heeft hetzelfde gevoel voor humor als Sherlock, alleen is hij véél verfijnder. Waarschijnlijk wel een mooi voorbeeld van type-casting. Stephen Fry is namelijk een zéér verfijnde comedian, presentator, acteur en schrijver.

De andere acteurs, Noomi Rapace als Simza Heron, de vrouwelijke tegenspeelster en Jared Harris als Dr. Moriarty, Sherlock Holmes’s aartsvijand krijgen veel tijd op het scherm maar ze laten helaas niet echt een indruk achter.

Ik ben geen geweldige Sherlock Holmes-fan, maar toch probeerde ik me gedurende de film te herinneren wat ik allemaal over de detective en zijn avonturen had geleerd tijdens de lessen Engels. In de film heeft men zeker de moeite gedaan om veel te refereren naar de ouderwetse verhalen, het einde is daar een mooi voorbeeld van. Maar waarom oh waarom wordt de ‘deerstalker’ zo gemeden, als je al het typische van Sherlock Holmes in een film steekt, steek er dan toch ook die typische hoed in!

Wie maar niet genoeg kan krijgen van Sherlock Holmes kan ik ook ‘Sherlock’ aanraden. Een Britse reeks met Benedict Cumberbatch als Sherlock Holmes en de geweldige Martin Freeman als Doctor Watson waarin hun avonturen in een modern, hedendaags jasje zijn gestoken. Ook hier wordt de deerstalker helaas ook gemeden maar dat is wel begrijpelijk, niemand zou nu nog een deerstalker dragen … helaas!

UPDATE:
Zondagavond (15 januari) was de seizoensfinale van de Britse reeks ‘Sherlock’op BBC1, waarin blijkbaar mijn gebeden beantwoord waren, de moderne Sherlock Holmes moest namelijk, tegen zijn zin weliswaar, een echte ‘deerstalker’ opzetten. Deze seizoensfinale is net als de langspeelfilm in de cinema losjes gebaseerd op de laatste grote strijd tussen Sherlock Holmes en James Moriarty. Het is interessant om te zien hoe ze elk het oude verhaal benaderen. Los daarvan was dit een geweldige uitzending en ik kan de gehele reeks absoluut aanraden, ze is niet moeilijk op te pikken, in het totaal zijn er maar 6 uitzendingen van elk een uur.

Advertenties

~ door rubenvdh op januari 11, 2012.

Eén reactie to “Sherlock, wear your deerstalker!”

  1. So that’s the case? Quite a reotaleivn that is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: