E.T. is herrezen in New Mexico !

Oké Pasen is net gepasseerd maar toch kunnen we spreken van een belangrijke herrijzenis het voorbije weekend. Een oud Atari-spel dat dood en begraven was is dit weekend letterlijk terug opgegraven. Nu volgt de eerste lezing uit de parabel van E.T. The Extra-Terrestrial.

Eerst wat geschiedenis, het is 1982 en Steven Spielberg brent E.T. the Extra-Terrestrial uit, een familiefilm over de jonge Elliot die bezocht wordt door de vriendelijke alien, E.T. . De film werd toen al snel de meest succesvolle film ooit en bij zo’n succes hoort dus ook een hoop merchandising. Universal Studios verkoopt de gaming-producent Atari de licentie om een spel te maken rond E.T., Atari wil het spel nog snel voor kerstmis uitbrengen en geeft programmeur Howard Scott Warshaw 6 weken tijd om het computerspel te maken (wat ook toen veel te weinig tijd is). Door de tijdsdruk was het zelfs niet mogelijk om het spel op voorhand te testen met als resultaat dat een compleet minderwaardig spel uiteindelijk in de winkelrekken komt. Duizenden jongeren kopen enthousiast het nieuwe spel met hun favoriete filmfiguur maar eens ze het spelen slaat de sfeer helemaal om met als gevolg dat de verkoop volledig in elkaar zakt. Van de 5 miljoen geproduceerde spelcartridges bleven er 3,5 miljoen onverkocht, dit laat Atari met zware schulden, de licentie van E.T. kostte hen namelijk tussen 20 en 25 miljoen dollar. De legendarische gaming-gigant moet helaas de boeken sluiten en E.T. the Extra-Terrestrial gaat de geschiedenis in als één van de slechtste videogames ooit gemaakt. Al jaren leeft het verhaal onder de retrogamers dat Atari deze onverkochte exemplaren begraven heeft in de woestijn van New Mexico, om zo de verspreiding van ‘het allerslechtste spel’ tegen te gaan.

Voor een documentaire is men nu toch op zoek gegaan naar dit ‘gamegraf’ en het blijkt echt te bestaan! Een graafploeg is na enkele dagen werk gestoten op enkele ‘ondergrondse games’. Een uitgebreid artikel en video over de graafwerken kan je hier vinden. Voor veel mensen lijkt dit misschien maar klein nieuws maar voor de hardcore retro-gamers is dit het equivalent van het monster van Loch Ness te vinden.

De beruchtheid van het spel en de urban legends hebben gezorgd voor verschillende creatieve benaderingen. Zo heeft bijvoorbeeld ook Conan O’ Brien het spel uitgetest. Maar veel interessanter vind ik de fictieve benadering van James Rolfe in zijn opkomende film ‘Angry Video Game Nerd: The Movie’. James Rolfe heeft een komische internetvideo-reeks waarin hij als gefrustreerde nerd verschillende oude slechte games recenseert en volledig afbreekt. Aan E.T. heeft hij besloten een hele fictiefilm te wijden met dus ook het verhaal over de begraven games.

Hoe slecht is E.T. The Extra-Terrestrial nu? Wel, je kan online het originele spel nogmaals spelen dankzij de internet archive. Veel plezier?!

Advertenties

~ door rubenvdh op april 27, 2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: