Wat is ‘VICE’ en waarom moet u er zeker naar kijken?

Dit weekend, tijdens het avondjournaal op één werd verwezen naar een reportage van VICE News. Voor vele kijkers was dit de eerste keer dat ze hoorden van ‘VICE’, zonder daar ‘Miami’ bij te moeten voorstellen. VICE startte in 1994 als een Canadees alternatief cultuurmagazine maar groeide de voorbije 20 jaar uit tot een compleet bedrijf. Naast VICE Magazine (dat tegenwoordig ook een Nederlandstalige versie heeft) is er tegenwoordig ook ‘VICE Books’, ‘VICE Music’, ‘VICE Films’ en hun laatste nieuwe onderdeel, ‘VICE News’.

‘VICE Films’ bestaat sinds 2007 en hoewel ze enkele langspeelfilms hebben gemaakt licht de nadruk vooral op documentaires. Een grote doorbraak kwam vooral bij het uitbrengen van ‘Heavy Metal in Baghdad’. Een portret van de Irakese heavy metal-band ‘Acrassicauda’ die tijdens de tweede golfoorlog standvastig probeert verder op te treden en te overleven. Hieronder vind je de trailer, maar kijk zeker ook naar de volledige documentaire.

Een ander sterk werk is de ‘VICE Guide To…’ een reeks waarin telkens een ander (minder aangenaam) land bezocht wordt. uitzonderlijk vond ik de uitzending over Liberië en ‘General Butt Naked’, weer een trailer, maar bekijk de volledige docu hier.

Voor meer docu’s van VICE, ga naar het YOUTUBE-KANAAL.

‘VICE News’ bestaat nu nog maar iets meer dan een half jaar maar heeft al wel een impact gemaakt op de media. Voornamelijk wordt dezelfde stijl gebruikt als hun documentaires, maar nu zijn ze veel harder toegespitst op actuele thema’s. Opvallend is hun reportage rond de meidengroep Pussy Riot tijdens de Olympische Winterspelen en de reportage over de geweldadige betogingen in Oekraïne.

Voor meer reportages van VICE News, ga naar het YOUTUBE-KANAAL.

Wat maakt VICE nu goed? Laten we even kijken naar de praktische elementen. Aangezien VICE News voornamelijk online werkt moeten ze zich geen zorgen maken over dagelijks journaaluitzendingen waardoor ze meer tijd hebben om te researchen, te draaien en te monteren. Bovendien draait VICE hun reportages met heel zware high-end camera’s waardoor hun reportages soms in cinemakwaliteit gemaakt worden. (Meer info daarover in deze video.) En tenslotte, zonder met een vinger te wijzen naar andere oorlogsjournalisten geloof ik wel dat de journalisten van VICE meer ‘durven’ (of misschien roekelozer zijn). Ze durven hun camera in het gezicht van de enge soldaten te steken en lopen mee tussen de onderdrukte betogers. De combinatie van al deze elementen zorgen voor boeiende, spannende (soms wat sensatiegerichte) reportages en ik kijk uit naar hun verdere werk.

Check ook de website: vice.com

Advertenties

~ door rubenvdh op augustus 11, 2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: