Top Gear Aangevallen!

Top GearEerst en vooral een Gelukkig Nieuwjaar beste lezer. Hopelijk bent u reeds bekomen van een zware nacht feesten. Zelf ben ik 2015 al werkend binnengetreden dus de kater was ’s ochtends aanwezig, maar gelukkige beperkt.

Wie tussen Kerst en Nieuwjaar toevallig of bewust naar de BBC zapte kon onder meer genieten van de Doctor Who Christmas Special, de QI Christmas Special (met Carrie Fisher, de échte Princes Leia) en de Top Gear Christmas Special. Die laatste speelde dit jaar af in Patagonië, het beeldmooie gebied verstrekt over Argentinië en Chili. Naar traditie passeerde ook deze editie niet zonder enige controverse.

TGDe opzet van de uitzending begon als een ode aan de V8-motors (een klassieke auto-motor met 8 cilinders), via Chili zou de bende doorrijden naar het zuiden van Argentinië. In Ushuaia zouden ze tegen de lokale bevolking een match auto-voetbal te spelen (Moest u auto-voetbal niet kennen: kijk hier). Dit vriendschappelijke spelletje zou de diplomatieke banden tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië sterk moeten verbeteren. Dit doel was helaas niet bereikt, in tegendeel!

Gedurende de doortocht reed hoofdpresentator Jeremy Clarkson in een oude Porsche met de nummerplaat “H982 FKL”. Op het eerste zicht lijkt dit geen probleem maar verschillende Argentijnen zagen hierin een directe verwijzing naar de Falkland-oorlog in 1982. Een bloedige oorlog tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië over enkele kleine Britse kolonies voor de Argentijnse kunst. Dat Jeremy Clarkson er voor bekend is een extreme chauvinist te zijn heeft zeker niet bijgedragen.

Wanneer de presentatoren en crew van Top Gear aankwamen in Ushuaia werden ze opgewacht door een groep Argentijnse nationalisten en oorlogsveteranen die allerminst opgezet waren met het bezoek. De presentatoren werden plots gezochte staatsvijanden en moesten zich schuilhouden in een hotel. Na verschillende enge dreigementen besloot de productie het land te ontvluchten. Hoewel de cast gelukkig een vliegtuig kon nemen moest de crew een nachtje door rijden (met o.a. de 3 wagens van de presentatoren) richting Chili onder politiebegeleiding.

Zoals u kan zien in het fragment ging de uittocht niet zonder enige problemen. Agressieve bendes zetten blokkades op en bestookten de konvooi met eieren en stenen. Op enkele kapotte ruiten en de 3 achtergelaten centrale wagens na is de crew gelukkig veilig in Chili geraakt.Al die miserie door een enkele cijfers en letters, de cast en crew blijven vasthouden dat de nummerplaat geheel toevallig was en aan de auto vasthing bij aankoop, zo bevestigd producer Andy Wilman op z’n blog en Jeremy Clarkson op Twitter.

Zelf heb ik veel moeite met het verhaal, ik wil aannemen dat de nummerplaat compleet toevallig was, maar dat het de crew niet opviel voor het filmen lijkt me sterk, zeker nadat uitkwam dat in de koffer van de Porsche nog een nummerplaat lag met ‘BE11 END’ (oftewel ‘bell end’, een Engels scheldwoord dat ‘penis’ betekent). Het einde van dit verhaal is waarschijnlijk nog niet in zicht en in het komende Top Gear-seizoen zal dit onwaarschijnlijk een leuke running gag worden.

Hebt u deze 2 afleveringen van Top Gear in Patagonië gemist op de BBC, dan stel ik voor dat u een piraat aanspreekt of u kan ook wachten op de heruitzending op Canvas binnenkort.

Om af te sluiten nog deze laatste noot. Het is niet de eerste keer dat Jeremy Clarkson in Top Gear onbewust verwijst naar iets controversieel. Op onderstaande foto ziet u de Jaguar waarmee hij in 2011 door India reed. Deze nummerplaat verwijst naar een bepaalde Vlaamse-Nationalistische studentenvereniging.

TGNSV

Advertenties

~ door rubenvdh op januari 2, 2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: