17 jaar Jon Stewart

Menig wat liefhebbers van satire zagen aan de ontbijttafel op hun tablet wat slecht nieuws. Na 17 jaar stopt Jon Stewart met de presentatie van The Daily Show. Door al die jaren heen is niets of niemand uit de Amerikaanse en internationale media gespaard gebleven van een hoop grappen in The Daily Show. De aankondiging van zijn vertrek bracht hij gisterenavond in een emotionele boodschap.

The Daily Show is dan ook het startpunt geweest voor heel wat topcomedians. Bijvoorbeeld de komische acteur Steve Carell, die na een reporter te zijn bij The Daily Show een succesvolle Hollywood-carrière is begonnen. De presentator Stephen Colbert, die zijn eigen show kreeg op Comedy Central en spoedig David Letterman vervangt in de Late Show. En last but nog least John Oliver, nadat hij Jon Stewart kort moest vervangen kreeg hij het aanbod zijn eigen show te presenteren op HBO, wat zorgde voor verschillende youtube-hits.

Waar Jon Stewart en The Daily Show sterk in was, was de combinatie van scherpte en menselijkheid, iedere grap kwam zo straf en zo scherp uit de hoek, je kon het bijna niet inbeelden dat het in zo’n korte tijd geschreven was. Tegelijkertijd heeft Jon Stewart zijn kijkers meegtrokken door de donkerste momenten van de recente geschiedenis. Er zijn 5 fragmenten uit zijn carrière die deze combinatie duidelijk tonen.


Indecision 2000
: Een jonge Jon Stewart brengt voor de eerste keer verslag uit over de presidentsverkiezing en na een onterechte winst voor George Bush haalt hij zijn beste sarcasme boven om het verlies van Al Gore te bespreken.

September 11, 2001: Een jaar later overkomt de Verenigde Staten één van zijn grootste catastrofes. Jon Stewart, zelf een trotse New Yorker, de show wordt ook in New York opgenomen, is duidelijk aangedaan door de aanval op het WTC. Jon Stewart vertelt zijn kijkers om te lachen en moed te halen uit de wederopbouw.


Hurricane Katrina
: Een nieuwe Amerikaanse catastrofe, maar hier benadert Jon Stewart het op een andere manier. Hij wijst de vinger direct naar President Bush, op een geweldige manier!

#BringBackOurGirls: Wanneer Boko Haram 200 meisjes ontvoeren en vermoorden zou je denken dat daar niet om gelachen kan worden. Uiteraard niet met het feit maar wel met de daders en alles daarrond. Dit is een duidelijk voorbeeld hoe je satirisch omgaat met een tragische gebeurtenis.

Je Suis Charlie: Een recente gebeurtenis die de complete komische wereld door elkaar schudde. Jon Stewart voelt zich ook aangevallen omdat ook hij dagelijks grapt met alle machten in de wereld. Komedie zou niet iets moedig moeten zijn. “Comedy should not be an act of courage”.

Dit zijn uiteraard maar enkele fragmenten, bezoek zeker de website om alle fragmenten van de voorbije 17 jaar te zien!

De vraag is nu wat er gebeurt met The Daily Show, verdwijnt het of komt er een nieuwe presentator? Ik hoop de tweede optie, in het team van The Daily Show zitten een hoop talent die zeker in staat zijn de presentatie over te nemen. Mijn voorkeur gaat uit naar Jason Jones, een man die bijzonder grof maar altijd uitermate grappig is. Anderzijds lijkt het me een goed plan om de presentatie eens over te laten aan een vrouw, Samantha Bee, Jessica Williams of Kirsten Schaal zie ik graag in de presentatiestoel!

(Mijn excuses voor het linken naar de video’s, wordpress laat het embedden van Comedycentral.com-video’s voorlopig nog niet toe.)

Advertenties

~ door rubenvdh op februari 11, 2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: